Ryggskott symptom

Ett stort antal frågor dyker upp när man plötsligt drabbas av smärtor i ländryggen: Har jag möjligtvis ryggskott, hur kan jag veta vad detta tyder på, borde jag känna mig oroad och finns det hjälp att hitta? Det som många informationssidor misslyckas med att upplysa om är det potentiella allvaret i att drabbas av ryggskott. Alltmer information visar att återkommande ryggskott bidrar till risken att drabbas av permanenta smärtproblem i ländryggen. Du behöver för det mesta inte oroa dig för detta om det gäller ett eller två ryggskott, men vid varje akuta ryggskott ökar chansen för kroniska problem i ländryggen. I den här texten ska vi tala om de olika symptomen som uppstår när man drabbas av ryggskott samt nämna olika sorters ryggskott. Vi ska även beröra ämnet angående hur dessa skador uppstår.

Anledningen till att du har ryggskott

Många är under intrycket att ryggskott är en biverkning av ett tidigare tungt lyft, vilket inte är hela sanningen. Det inte alltid lätt att identifiera den exakta orsaken till varför ryggskott uppstår, då det nämligen kan finnas mindre påfrestningar på några av de små musklerna. Detta är en smärre del inom den komplexa strukturen av våra ryggar, vilket resulterar i svårigheter att ta reda på exakt var skadan har skett. I ¼ av fallen kan dock ett specifikt problem lokaliseras. En bra utgångspunkt är vetskapen om att en stor del av ryggskott triggas när kroppen är placerad i en framåtlutande position. Detta gäller även om du sitter ner och böjer dig framåt. Just i dessa ställningar har disken uppemot tre gånger så högt tryck på sig som när man endast står rakt upp.

Ryggskott symptom

Själva skadan kan definieras som en smärta eller obehag i ländryggen som sträcker sig ifrån mild till svår. Denna kan komma ifrån nästintill alla partier i ryggen, vare sig det är muskler, ledband, diskar eller leder mellan kotor. Smärtan har en tendens att uppstå plötsligt, men räknas som kronisk om ryggskottet inte har gått över inom tre månader. De flesta människor drabbas av ryggskott under ett eller annat skede i sitt liv och skadan kan uppstå bland alla åldrar. Trots detta är problemet som vanligast inom den yngre åldersgruppen då man oftast är som mest fysiskt aktiv. Ryggskott blir sedan återigen en vanlig skada när man har nått ålderdom.

Olika sorters ryggskott symptom

 1. Rygginsufficiens

Symptom av rygginsufficiens innefattar svårigheter att resa sig upp efter att man väl har satt sig ner, trots att man inte känner samma smärtor när man från början står upprätt. Man känner sig trött, svag och stel i ryggen. Stelheten är värre när man har suttit still än när man har varit aktiv.

 1. Lumbago

En smärta som känns starkare precis när man har stigit upp på morgonen och uppstår efter en rad tunga lyft. Det är svårt att inta en position där man inte känner av smärtan. Man brukar för det mesta känna av smärtan på antingen öger eller vänster sida. Symptomen av Lumbago brukar gå över efter några dagar.

 1. Ischias

Detta kan leda till att delar av kroppen domnar. Smärtan strålar ner i antingen ett eller båda ben. Kramp, nedsatt reflexförmåga och muskelsvaghet är även symptom av den här sortens ryggskott.

Rehabprodukter mot Diskbråck

LordoLoc

LordoLoc-Framifrån sportsrehab diskbråck

1.299:-

 • Diskbråck, Lumbago & Ischias

SportsBackSupport

BackSupport Rivera stöd ryggen Diskbråck

1.399:-

 • Bekväm & smidig

LumboTrain

Lumbotrain-för-man-sportsrehab diskbråck

1.999:-

 • Diskbråck, ischias & ryggsmärta

Ryggkorsett

Ryggkorsett

549:-

 • Ryggkorsett med skenor

Ryggbälte

Ryggbälte ont i ryggen, Rehband

389:-

 • Ett lätt stöd för ryggen

LumboTrain Lady

LumboTrain-Kvinna-Ryggstod-sportsrehab diskbråck

1.999:-

 • Diskbråck, ischias & ryggsmärta

LumboLoc Forte

LumboLoc Forte Diskbråck

3.299:-

 • Diskbråck, ischias & ryggskott

UD X Stable Back

ryggstöd, ryggbälte, diskbråck

799:-

 • ryggstöd med löstagbara skenor

Posture Stabilize

Swedish-Posture-Stabilize-back

539:-

 • Ger direkt stöd och avlastning

SacroLoc

sacroloc Ryggstöd

2.699:-

 • foglossning- & bäckenbälte

Ryggstöd

Ryggstöd

679:-

 • Ger värme, kompression och stöd

Hållningsväst

Hållningsväst

649:-

 • Förbättrar din hållning