Ryggskott

Ryggskott är en form av plötslig smärta som du kan få i ländryggen, alltså i den nedre delen av ryggen. Oftast får man också problem med att röra sig. Det är en otroligt vanlig åkomma och är en vanlig anledning till kiropraktik. De flesta får ryggskott någon gång i sitt liv.

Ryggsmärta behöver inte alltid vara just ryggskott. Men det är sällan man behöver söka vård för det då det försvinner av sig självt. Anledningen till ryggvärk kan vara många, oftast är det småsaker i livet som orsakar det. Det kan till exempel handla om att man överanstränger sin rygg eller motionerar för lite. Det är också vanligt att de som har stillasittande jobb kan får ont i ryggen. Det är med andra ord viktigt att motionera regelbundet för att hålla muskler och leder friska.

Oftast kommer ett ryggskott plötsligt. Det kan handla om att man till exempel böjer sig ner och helt plötsligt får man ett ryggskott. Man får ryggskott för att rörelse mellan två eller fler kotor är nedsatt. Man får då också ont i ryggen. Var smärtan sitter kan variera en hel del från patient till patient. Oftast sitter smärtan i leder, muskler, ledband eller diskarna. Vissa kan ha den vid just ländryggen där ryggskottet sitter.

Utöver smärta så är ryggskottssymtom just stelhet i ryggen. Det kan variera en del hur grav stelheten är. Men ryggskott symtom är begränsade till just dessa. Däremot kan man få skador på diskarna i ryggen vid allvarligare fall.

Ryggskott behandling

Vanligtvis behöver man inte behandling för ryggskott symtom. Men det kan vara bra för en del att uppsöka hjälp ifall man drabbas ofta av det. Då kan man till exempel söka hjälp hos en kiropraktor för att mjuka upp och stärka leder samt muskler.

Det är viktigt att man behandlar just den bakomliggande orsaken till ryggskottet. Annars kan du drabbas av det igen. Orsakerna kan som sagt variera och det kan vara svårt att hitta orsaken i vissa fall. Men oftast handlar det om småsaker som till exempel att du rör dig fel. En kiropraktor eller till exempel en sjukgymnast kan hjälpa dig hitta anledningen till dina ryggbesvär. Dem kan också upprätta ett träningsprogram för att du ska få rätt typ av träning så att du stärker lederna i ryggen. Detta kan dels minska smärtan under läkningen men också stärka musklerna så att de återfår sin fulla funktion.

Ryggskott övningar

ryggskott

Ryggskott övningar kan se annorlunda ut för olika personer. Det hela beror till stor del på varför man fått det från första början. Men de övningar man kan få är ofta just för att stärka leder och muskler i ländryggen så att dem inte förtvinar. Det är viktigt att man följer sitt träningsprogram så att man får ut den fulla effekten av det.

När man går igenom ett behandlingsprogram för ryggvärk är det viktigt att man förmedlar till sin läkare eller specialist hur behandlingen fungerar. På så sätt ser man till att träningen är effektiv för just dina bekymmer. Så får du mer eller mindre ont är det alltid en bra idé att nämna sådant vid nästa besök.

Läs även läsa sidorna  symptom och  träning.

Rehabprodukter mot Ryggskott

LordoLoc

LordoLoc-Framifrån sportsrehab diskbråck

1.299:-

 • Diskbråck, Lumbago & Ischias

SportsBackSupport

BackSupport Rivera stöd ryggen Diskbråck

1.399:-

 • Bekväm & smidig

LumboTrain

Lumbotrain-för-man-sportsrehab diskbråck

1.999:-

 • Diskbråck, ischias & ryggsmärta

Ryggkorsett

Ryggkorsett

549:-

 • Ryggkorsett med skenor

Ryggbälte

Ryggbälte ont i ryggen, Rehband

389:-

 • Ett lätt stöd för ryggen

LumboTrain Lady

LumboTrain-Kvinna-Ryggstod-sportsrehab diskbråck

1.999:-

 • Diskbråck, ischias & ryggsmärta

LumboLoc Forte

LumboLoc Forte Diskbråck

3.299:-

 • Diskbråck, ischias & ryggskott

UD X Stable Back

ryggstöd, ryggbälte, diskbråck

799:-

 • ryggstöd med löstagbara skenor

Posture Stabilize

Swedish-Posture-Stabilize-back

539:-

 • Ger direkt stöd och avlastning

SacroLoc

sacroloc Ryggstöd

2.699:-

 • foglossning- & bäckenbälte

Ryggstöd

Ryggstöd

679:-

 • Ger värme, kompression och stöd

Hållningsväst

Hållningsväst

649:-

 • Förbättrar din hållning