Diskbråck i nacken

En annan form av åkomman som man kan få är diskbråck i nacken. Det innebär att det är en disk i nacken som brustit. Den trycker då på nerverna som du har i halsen. Symtomen ser lite annorlunda ut från när man har ett diskbråck i ländryggen. Men det är i grunden samma åkomma bara att den har ett eget namn på grund av platsen eftersom både symtom och behandling ser annorlunda ut.

Diskbråck i nacken är inte alltför ovanligt. Det drabbas en hel del vuxna och kan orsaka en del problem. Nacksmärta är vanligt som det är framförallt bland de som har stillasittande arbeten. Man kan motverka nackproblem på flera sätt. Men det är viktigt att komma ihåg att nacksmärta inte behöver innebära att man har fått diskbråck i nacken.

Symtom vid diskbråck i nacken

Det vanligaste symtomet vid diskbråck i nacken är nacksmärta. Men utöver det kan du få smärta som strålar ut mot armar och axlar. Det kan också leda till att du får domningar och stickningar i armar samt händer. Ibland kan du få en mer brännande smärta men för vissa kan det bli mer av en molande smärta i hela leden.

De första tecknen är smärta i armar och nacke då nerverna som disken trycker emot blir irriterade. Men symtom som domningar och stickningar i armarna är tecken på att det rör sig om ett lite allvarligare problem. Ifall du märker att dina armar blir svagare så bör du omedelbart söka tid hos en läkare så att det blir undersökt. Detta då svaghet kan tyda på att ditt problem är allvarligare och att man behöver hantera det så snabbt som möjligt. Att få diagnosen diskbråck i nacken är relativt enkelt idag och du kan då få hjälp snabbare.

Vid en undersökning för diskbråck i nacken så börjar man med att kontrollera din rörlighet och hur nacken fungerar. Man tittar då efter tecken på att dina nervrötter blivit påverkade. Man kontrollerar också armar och benen. I vissa fall röntgar man eller undersöker med en magnetresonanstomografi.

diskbråck i nacken

Behandling vid diskbråck i nacken

Om man har diskbråck i nacken så är inte alltid kirurgi nödvändigt. Det är faktiskt ganska ovanligt att man behöver en operation. De flesta blir friska med konservativ behandling. Detta kan innebära en hel del olika saker och det gäller att man hittar den behandling som är effektiv för just dig.

För vissa kan det vara nog med motion och medicin. Motion är dels bra för att återfå muskulaturen och rörligheten i nacke och de besvärade lederna. Men det kan också hjälpa dig att förebygga framtida bekymmer. Muskler och leder som är starka och friska är alltid något att sträva efter. Men vissa kan behöver annan form av behandling som till exempel kiropraktik för att mjuka upp lederna och återfå rörligheten. Man kan alltid diskutera med en specialist eller läkare. Det är viktigt att förmedla ifall något inte fungerar. I vissa fall kan man dock behöver kirurgi ifall man inte blir frisk efter ett par månader eller om symtomen är väldigt allvarliga.

 

Läs även om vad är Diskbråck