Spinal stenos

När man har en trång ryggrad kallas det för spinal stenos. Ofta innebär det att diskarna som sitter mellan kotorna i ryggraden har sjunkit ihop. Det gör så att nerver kan klämmas ihop vilket leder till besvär.

Spinal stenos är en form av degenerativ sjukdom vilket innebär att det är ovanligt att man drabbas av det om man är under femtio. Oftast kommer besvären först när man är över sextio. I vissa fall kan besvären gå över av sig självt. Men i vissa fall kan behandling behövas. Den som lider av spinal stenos kan också ha bättre och sämre perioder.

Spinal stenos symtom

Symtomen vid spinal stenos kan variera en hel del. Många kan också vara symtomfria under vissa perioder och graden av besvären kan variera under olika perioder. När man har spinal stenos kan man få ont i båda ens ben. Oftast gör det som mest ont när man står eller går, det vill säga när de belastas. Man kan också få domningar i benen som kommer och går.

Det är vanligt med sämre muskelkraft i benen. När det kommer till smärtan så brukar den bli mildare när man böjer sig framåt och gör mer ont när man böjer sig bakåt. Utöver att du har ont i benen kan du också få ont i ryggen.spinal stenos

Spinal stenos behandling och träning

Det finns olika sätt att behandla spinal stenos. Vid ryggradsförträngning kan man få smärtstillande mediciner som hjälper en i ens vardag. Då kan man röra sig mer normalt och det kan hjälpa en när man motionerar. Sjukgymnastik är också effektivt för att hjälpa en mot problemen man har.

Det är viktigt att man följer sitt träningsprogram om man går till en sjukgymnast. Det är inte alltid säkert att ens första program är helt effektivt och märker man inte av någon förbättring ska man ta upp detta. Det kan underlätta behandlingen så att du snabbare får lindrigare besvär. Fysiska aktiviteter som cykling, promenader eller simning fungerar också bra. Att rent allmänt hålla sig igång och se till att muskler och leder är friska är alltid en bra idé. Inte bara kan detta hjälpa mot spinal stenos utan det kan också förebygga framtida besvär som ryggsmärta.

Men i vissa fall hjälper det inte med smärtstillande och sjukgymnastik. Man kan då behöva operera sig. Operation är väldigt effektivt och smärta och domningar går oftast över väldigt snabbt efter en operation. Men helst vill man såklart att mer konservativ behandling fungerar.

När man misstänker att man kan lida av spinal stenos så bör man kontakta en vårdcentral för att bli undersökt. Eftersom det oftast finns en hel del att göra mot besvären så är det onödigt att gå med smärtan. Men sen ska man såklart komma ihåg att det finns andra anledning till ryggsmärta än just spinal stenos. Därför är det också viktigt att bli undersökt så att man inte gör det värre. Så ligger man i riskzonen och är i rätt ålder så är det bäst att kolla upp det hos läkaren så att man inte går med onödiga smärtor. Än mer eftersom spinal stenos kan skapa problem i vardagen eftersom det kan bli svårare att gå och stå upp.

Rehabprodukter mot Diskbråck

LordoLoc

LordoLoc-Framifrån sportsrehab diskbråck

1.299:-

  • Diskbråck, Lumbago & Ischias

SportsBackSupport

BackSupport Rivera stöd ryggen Diskbråck

1.399:-

  • Bekväm & smidig

LumboTrain

Lumbotrain-för-man-sportsrehab diskbråck

1.999:-

  • Diskbråck, ischias & ryggsmärta

Ryggkorsett

Ryggkorsett

549:-

  • Ryggkorsett med skenor

Ryggbälte

Ryggbälte ont i ryggen, Rehband

389:-

  • Ett lätt stöd för ryggen

LumboTrain Lady

LumboTrain-Kvinna-Ryggstod-sportsrehab diskbråck

1.999:-

  • Diskbråck, ischias & ryggsmärta

LumboLoc Forte

LumboLoc Forte Diskbråck

3.299:-

  • Diskbråck, ischias & ryggskott

UD X Stable Back

ryggstöd, ryggbälte, diskbråck

799:-

  • ryggstöd med löstagbara skenor

Posture Stabilize

Swedish-Posture-Stabilize-back

539:-

  • Ger direkt stöd och avlastning

SacroLoc

sacroloc Ryggstöd

2.699:-

  • foglossning- & bäckenbälte

Ryggstöd

Ryggstöd

679:-

  • Ger värme, kompression och stöd

Hållningsväst

Hållningsväst

649:-

  • Förbättrar din hållning